E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

AUTO

Terug naar overzicht


Een rijbewijs halen met vrije begeleiding

Een rijbewijs halen met vrije begeleiding

Uw kind is 18 jaar oud en trappelt van ongeduld om zijn of haar rijbewijs te halen. De vrije opleiding is hierbij een buitengewoon interessante optie. Een kleine toelichting.

Met de auto rijden, moet u leren! Nadat hij of zij geslaagd is voor het theoretische examen, heeft uw kind twee mogelijkheden om voorgoed zijn of haar rijbewijs te halen: de vrije opleiding of de rijschool. Voor welke opleiding u ook kiest, de slaagkansen zijn in het algemeen gelijk. Of u kiest voor een autoschool of een vrije opleiding om uw rijbewijs te halen, hangt dus af van uw persoonlijke opvatting maar ook van uw budget. Een rijschool is uiteraard duurder dan een vrije opleiding.

Om in België met de auto te rijden

Het autorijbewijs in België is het rijbewijs B. Om dit rijbewijs te halen, moet u drie dingen doen:

1. Slagen voor een theoretisch examen

Vanaf een leeftijd van 17 jaar kunt u een theoretisch rijbewijs halen in een van de 16 erkende examencentra. Als de nieuwe bestuurder hiervoor slaagt, krijgt hij of zij een attest, waarmee hij of zij bij de gemeente een voorlopig rijbewijs (of VRB) van 36 maanden kan gaan aanvragen, indien hij of zij voor de vrije begeleiding heeft gekozen.

Er zijn twee opties om te slagen voor het theoretische examen:

- Zelf de examenstof leren (u vindt het nodige materiaal in boekvorm in elke goede bibliotheek). Als u aan uw eigen tempo de verschillende hoofdstukken van het boek bestudeert, zult u gegarandeerd slagen. De inhoud die u moet kennen om te slagen voor het theoretische examen is ook online beschikbaar op verschillende websites, samen met praktische oefeningen. De website autorijden.be is hier een goed voorbeeld van.

- Een 12 uur durende cursus volgen in een erkende rijschool.

U mag het theoretische examen ook zoveel keer afleggen als u maar wilt.

2. Slagen voor een praktisch examen

Iedereen die slaagt voor een theoretisch examen krijgt een voorlopig rijbewijs (VRB). Dit wordt uitgereikt door de gemeente, samen met een verklarende brochure over hoe het praktische examen in zijn werk gaat.

U moet dit rijbewijs voorleggen in het examencentrum dat bevoegd is voor uw woonplaats.

De bestuurder is niet verplicht praktische rijlessen te volgen via een erkende rijschool. Toch kunt u een basisopleiding bestaande uit 6 uur praktische lessen volgen via een erkende rijschool.

3. Medisch geschikt zijn om een voertuig te besturen

Hiervoor moet u geen medisch onderzoek ondergaan. U moet gewoonweg kunnen aantonen dat u fysiek in staat bent alle bewegingen uit te voeren die nodig zijn om een voertuig te besturen. Ook moet u alle verkeersborden goed kunnen lezen en zien. Tijdens het theoretische examen moet u een leestest afleggen. Als u dan naar het gemeentehuis gaat om er uw theoretische rijbewijs en uw VRB af te halen, moet u een document ondertekenen waarin u verklaart dat u fysiek geschikt bent om te rijden.

De vrije begeleiding en de begeleider

Als u kiest voor vrije begeleiding is uw voorlopig rijbewijs 36 maanden geldig, wat als een proefperiode wordt beschouwd. U hebt dus genoeg tijd om aan uw eigen tempo met uw begeleider te oefenen.

Wat de vrije opleiding betreft, is het vooral belangrijk dat u steeds door een vaste begeleider begeleid wordt om te rijden.

Een begeleider moet al minstens 8 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs B en zijn of haar rijbewijs mag tenminste de laatste 3 jaar niet ingetrokken zijn.

De juiste begeleider kiezen is essentieel, want deze persoon zal uw rijstijl volledig beïnvloeden. Hij of zij moet dus perfect op de hoogte zijn van de verkeersregels en heel wat rijervaring hebben. Hij of zij moet, met andere woorden, een “goede chauffeur” zijn en bij voorkeur heel wat vrije tijd hebben.

Toch zijn er een aantal beperkingen op de vrije begeleiding:

  • In geval van een scholing via vrije begeleiding mag u enkel begeleid worden door één van uw (of beide) begeleiders en/of door een gebrevetteerde rij-instructeur.
  • U mag niet rijden vanaf 10 uur ’s avonds tot 6 uur ’s morgens op vrijdag, zaterdag en zondag, op de vooravond van wettelijke feestdagen en op wettelijke feestdagen.
  • Het reglementaire ‘L’-teken moet op de achterkant van uw wagen worden gekleefd.

Hoe zit het met de verzekering?

Als u kiest voor een vrije opleiding moet u nog voor u aan de praktische proeftijd begint contact opnemen met uw verzekeraar voor alle nodige informatie.

Als u, bijvoorbeeld, een kind heeft met een voorlopig rijbewijs, waarvan u de vaste begeleider bent, geldt hierbij zowel het begrip van de regelmatige bestuurder als dat van de occasionele bestuurder.

1. De regelmatige bestuurder is de gebruikelijke bestuurder van het voertuig (u) en diegene die het voertuig het vaakst gebruikt. De autoverzekeringspremie wordt op basis van het profiel van deze persoon berekend.

2. De occasionele bestuurder, daarentegen, is de bestuurder die het voertuig af en toe en  dus niet regelmatig gebruikt (in dit geval uw kind, dat samen met u oefent tijdens zijn of haar voorlopig rijbewijs)

Het is uiterst belangrijk uw verzekeraar op de hoogte te brengen dat uw voertuig voortaan ook door een occasionele chauffeur wordt bestuurd en ervoor te zorgen dat laatstgenoemde dit statuut ook behoudt.

Uw kind is geslaagd voor het praktisch rijexamen en heeft een rijbewijs? Gefeliciteerd!

Wanneer, eens het rijbewijs op zak, uw kind uw wagen van tijd tot tijd wil gebruiken, dient u dit aan uw verzekeraar te melden. De opgegeven informatie dient correct te zijn want een jonge bestuurder als occasionele gebruiker van uw voertuig aanmelden terwijl hij de gewoonlijke bestuurder is, is verboden. Een jonge bestuurder heeft immers minder rijervaring dan iemand die al jaren met de auto rijdt.

Het goede nieuws is dat, wanneer u uw kinderen als occasionele bestuurders opgeeft, zij rij-ervaring kunnen opdoen, ervaring dat een niet te negeren voordeel zal zijn wanneer zij zelf een polis zullen onderschrijven.

Minder aangenaam maar niettemin belangrijk: het is nodig om uw verzekeraar te informeren dat uw kind een occasionele gebruiker is van uw wagen omdat, in geval van ongeval, de verzekeraar het statuut van de bestuurder zal controleren.

U leent uw wagen uit aan uw kind en u wil zeker zijn dat alles in orde is met uw verzekering? Aarzel niet om contact op te nemen met ons om u ervan te verzekeren.

Auto / bestelwagen? Vraag een offerte aan!

Motor ?
Vraag eenofferte ann !

Woning ?
Vraag eenofferte ann !