E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

AUTO

Terug naar overzicht


5 stappen om snel een Belgische nummerplaat te verkrijgen

Ontdek hoe u snel een Belgische nummerplaat kan krijgen met deze 5 stappen. Met extra tijdbesparende tips!

U heeft net een nieuwe auto gekocht en wil deze zo snel mogelijk uittesten. Maar alvorens de weg op te gaan, moet u uw voertuig registreren. Win tijd en ontdek hoe u uw Belgische nummerplaat kan verkrijgen in 5 stappen!

Stap 1: Registratie aanvraag formulier verkrijgen

Het registratie aanvraag formulier is eenvoudig te verkrijgen. Vraag het simpelweg aan bij:

 • Uw autodealer of de persoon van wie u uw wagen heeft gekocht
 • Uw verzekeringsmaatschappij
 • Uw autokeuring
 • De Directie Inschrijvingen van Voertuigen (DIV)

De snelste manier is meestal om op het moment van aankoop een aanvraagformulier te vragen aan uw autodealer.

Stap 2: Invullen van het aanvraag formulier

Let goed op tijdens het invullen van dit document. Een kleine fout en het document zal u teruggestuurd worden voor correctie. Dit verhoogt de totale tijd voor de aanvraag van de Belgische nummerplaat. Hier zijn enkele regels om dit te vermijden:

 • Schrijf alles in hoofdletters en zorg dat het goed leesbaar is
 • 1 cijfer, spatie of letter in een enkel vak
 • Let er vooral op dat er geen verwarring kan zijn over ingevulde nummers
 • Gebruik alleen de voorzijde van het formulier. Het verwerken door de DIV is geautomatiseerd, de achterzijde wordt dus niet in acht genomen.
 • Indien u een tweede formulier nodig heeft voor dezelfde aanvraag, is het beter deze 2 formulieren aan mekaar te hechten. Vergeet niet het nummer van dit formulier in te vullen in het vak ‘X10’.

Stap 3: Stuur het ingevulde formulier naar de verzekering

De snelste manier om uw Belgische nummerplaat te verkrijgen, is door het ingevulde aanvraagformulier naar uw verzekeringsmaatschappij te sturen. Sinds 1 januari 2014 zijn alle verzekeraars verplicht om via de DIV webtoepassing te gaan. Dit versnelt de verwerking van uw aanvraag aanzienlijk! Na 24 tot 48 uur krijgt u uw nieuw kentekenbewijs in de post. In geval van afwezigheid laat de postbode een bericht achter dat uw pakket kan opgehaald worden bij de post.

Voor bepaalde voertuigen (taxi’s, tweedehands motors, oldtimers …) is het niet mogelijk om de aanvraag via de webtoepassing te verwerken. Om te weten of uw voertuig hiervoor in aanmerking komt, bekijkt u hier de volledige lijst van het DIV!

Stap 4: Betaal voor uw nieuwe nummerplaat

Eens het aanvraagformulier is verzonden, hoeft u alleen nog te wachten op uw postbode. Deze zal u de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs bezorgen, nadat u uw rekening betaald heeft.
Maar hoeveel kost een nummerplaat in België eigenlijk? Sinds 2012 is de prijs verhoogt naar 30€.

U krijgt ook uw inschrijvingsbewijs in tweevoud. Eén voor in het voertuig en één voor bij uw thuis.

Let op: Zorg ervoor dat de nummerplaat precies hetzelfde is als vermeld op uw certificaat. Beide gegevens moeten precies hetzelfde zijn!

Stap 5: Bevestig uw nummerplaat op de auto

Nu kunt u uw nummerplaat bevestigen aan de achterzijde van uw voertuig. Uw moet ook een extra nummerplaat laten maken om aan de voorkant van de wagen te hangen.
Heeft u nog een kleine aanhangwagen of fietsenrekken aan het voertuig? In dit geval moet u hier ook een extra nummerplaat aan bevestigen!

Laatste stap: Een autoverzekering afsluiten

Een nummerplaat is uiteraard niet voldoende, u heeft ook een autoverzekering nodig:

 • U heeft een nieuwe auto gekocht? Neem dan geen risico en kies voor een volledige omnium formule die u beschermt tegen alle risico’s en u de volledige waarde van uw voertuig terugbetaald in geval van een total-loss.
 • Uw auto is ouder dan 3 jaar? Kies in dit geval voor de formule Essentium, deze dekt schade aan de wagen en betaalt ook de waarde van uw voertuig in geval van total-loss.
 • Uw auto is ouder dan 5 jaar? In dit geval raden we u de formule ‘Omnium Mini’ aan.

Indien u al een verzekering heeft, weet dan dat u gedekt blijft gedurende 16 dagen voor uw nieuwe auto vanaf de verkoopdatum van uw oude voertuig.

Bron: DIV Website

Auto / bestelwagen? Vraag een offerte aan!

Motor ?
Vraag eenofferte ann !

Woning ?
Vraag eenofferte ann !