E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

AUTO

Terug naar overzicht


Hoeveel kost een autokeuring in België

Hoeveel kost een autokeuring in België

In België moet elk voertuig om het jaar naar de verplichte autokeuring. Alle voertuigen, zelfs uw campingcar, komen aan de beurt. Net als bij een onderhoud in de garage bekijkt de autokeuring alle delen van uw voertuig: banden, remmen, chassis en schokdempers. Een simpel probleem zoals een lamp die niet goed afgesteld is, kan leiden tot een herkeuring. En deze brengt extra kosten met zich mee.

Maar hoeveel kost een autokeuring in België? Wij geven u een prijsindicatie, samen met een aantal kostenbesparende tips!

Prijs is afhankelijk van het soort autokeuring         

De basisprijs voor een autokeuring bedraagt € 31,70. Er zijn uitzonderingen die deze prijs kunnen verhogen:

 • Snelheidsbegrenzer en tachograaf: € 30
 • LPG installatie: € 17,30 voor een volledige controle
 • Keuring na ongeval: € 98,60 voor een controle van de wielen en het chassis.

Als u een nieuwe wagen heeft, hoeft u de eerste 4 jaar niet naar de controle. Daarna ontvangt u om het jaar een oproep tot keuring.

Indien u uw auto wil verkopen, moet u een technische keuring voor verkoop laten uitvoeren. De kostprijs van deze keuring bedraagt € 57,70.

De verplichte herkeuring zorgt voor een hoge rekening

Bezit uw auto een aantal mankementen? In dat geval kan u afgekeurd worden op de autokeuring. U ontvangt dan een van de volgende keuringsbewijzen:

 • Een rood keuringsbewijs met een onmiddellijk of uitgesteld (na 15 dagen) rijverbod. 1 op de 5 voertuigen die gekeurd worden, krijgen dit keuringsbewijs.
 • Een groen keuringsbewijs waarmee u binnen de 3 maanden moet terugkeren voor een herkeuring.

In beide gevallen zal u een extra kost voor de herkeuring moeten betalen. Deze bedraagt € 7,80. Indien u echter de deadline voor de herkeuring mist, moet u terug de volle pot van € 27,80 voor de autokeuring betalen.

Vermijd hoge kosten bij een keuring

Hier zijn enkele tips om te hoge kosten bij een autokeuring te vermijden:

 • Laat uw wagen nakijken bij uw garage alvorens naar de autokeuring te gaan. Dit voorkomt de kost van een herkeuring en geeft u inzicht in de staat van uw voertuig.
 • Merkt uw garagist dat er een probleem is dat u een rode kaart kan opleveren, vraag dan na of de reparatiekosten lager zijn dan de waarde van uw voertuig.
 • Wacht niet tot de tweejaarlijkse keuring alvorens een grondig onderhoud van uw voertuig uit te voeren. Een jaarlijks onderhoud voorkomt ongevallen en herkeuringen.
 • Zorg dat u altijd een geldig keuringsbewijs heeft. Indien u dit niet heeft en er gebeurt een ongeval, dan zal de verzekeringsmaatschappij niet tussen komen! Dit is vooral het geval als er een verband wordt ontdekt tussen het ongeval en de gebreken die gemeld werden op het keuringsbewijs.

Wist u dat sinds 1 november 2013 de autokeuring in België ook nagaat of u wel een geldig verzekeringsdocument aan boord van uw voertuig heeft? Als u dit niet heeft, kunt u worden opgenomen in een lijst van onverzekerde voertuigen. Deze lijst wordt dan verstrekt aan de autoriteiten en aan het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds.

Ontdek welke autoverzekering het best bij u past:

 • U heeft een tweedehands wagen? Indien uw auto ouder is dan 3 jaar is de formule Essentium omnium de beste. Hierbij wordt de volledige waarde van uw voertuig terugbetaald in geval van total loss.
  Indien uw voertuig ouder is dan 5 jaar, kies dan voor de mini omnium.
 • U heeft een nieuwe wagen? Dan is de complete omnium verzekering het interessantste. Deze dekt uw wagen tegen alle risico’s en betaalt ook de waarde van uw wagen terug in geval van een totaal verlies.

Indien u nog twijfels heeft, kan u alle formules vergelijken met behulp van deze vergelijkingstabel:

Bron: http://www.goca.be/