E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

AUTO

Terug naar overzicht


Verontrustende resultaten bij crashtest kinderzitjes

crashtest kinderzitjes

Test-Aankoop en Touring (partner van Touring Verzekeringen), hebben een crashtest uitgevoerd van kinderzitjes in auto’s. De conclusie is duidelijk: een autostoel die slecht in gebruik is genomen of niet op maat van het kind is, brengt duidelijke gevaren met zich mee. En de gevallen van slecht gebruik zijn legio: stoel slecht vastgemaakt in de auto, kind slecht vastgemaakt in de stoel, of het volledig ontbreken van het kinderzitje.
Lees eerst deze veiligheidstips alvorens de vergelijking van de beste kinderzitjes te lezen.

Resultaat van de autostoel crashtest

47 verschillende kinderzitjes zijn getest, elk met een kleine etalegepop met sensors. Resultaat?
Deze crashtest onderstreept nogmaals het belang van een aangepast kinderzitje voor kinderen tot 12 jaar. Er zijn te veel kinderen die, eens ze 3 jaar zijn, zonder autostoel meerijden.

Test-Aankoop luidt de alarmbel: “Sommige kinderen hebben de kleuterschool nog niet eens verlaten maar reizen wel al op eenvoudige autostoelverhogers. Dit is geen goed idee, aangezien deze simpele verhogers geen zijdelingse bescherming bieden.

Tot welke leeftijd gebruik je best een kinderzitje?

Sinds 2006 is een kinderzitje verplicht voor alle kinderen onder de 1m35 (ongeveer 12 jaar oud). Maar welk type heeft uw kind nodig? Hier is een samenvatting van alle types:

 • Groep 0 of 0+: Deze autostoeltjes worden in achterwaartse richting geïnstalleerd; het kind zit dus met de rug naar de rijrichting. Deze positie biedt meer steun aan het hoofd en de nek van het kind. Het gebruik ervan wordt aanbevolen tot 13 kilo of 18 maanden. De nieuwe Europese wetgeving ECE R129 zal deze kinderzitjes verplicht maken tot 15 maanden oud.
 • Groep 1/2/3: Groep 1 (9-18kg, van 12 maanden tot 4 jaar oud), de groep 2/3 (15 tot 36kg, van 3 tot 12 jaar oud) en de gecombineerde stoelen (9 tot 36kg, van 1 tot 12 jaar oud). Deze gecombineerde zitjes zijn meestal minder veilig dan de eerste twee groepen, maar vergen een kleinere investering.
 • Autostoelverhoger: Hoewel een kinderzitje het veligste is, laat de wet het gebruik van autostoelverhogers toe voor kinderen vanaf 4,5 jaar, groter dan 110cm en een gewicht van meer dan 15kg. Kies voor een verhoger met rugleuning, aangezien deze betere zijdelingse bescherming bieden aan het kind.

Tips voor gebruik

Test-Aankoop laat weten dat kinderzitjes, ook de “slechte”, beter zijn dan niets. Want een aanrijding aan 50km/u is vergelijkbaar met een val van een 4e verdieping! Maar blijf waakzaam, want het onjuiste gebruik van een kinderzitje vermindert de mate van bescherming die het biedt. Hier zijn enkele veiligheidstips om u te helpen:

 • Maak het kinderzitje rustig vast en volg de handleiding nauwkeurig. Aarzel niet om een demonstratie te vragen in de winkel.
 • Zorg dat het hoofd van het kind niet hoger komt dan de rand van de stoel.
 • Gebruik geen kussen in plaats van een verhoger. In geval van een ongeval kan het kind onder de gordel schuiven. De druk op de maag die hierdoor ontstaat, kan een inwendig letsel veroorzaken.
 • Maak je kind altijd goed vast, ook voor korte ritten. Hou nooit je kind op je schoot in de auto!
 • Carpooling of taxi? Ook bij deze is het kinderzitje aangewezen. Kies een model dat gemakkelijk te verplaatsen en installeren is.
 • Zet de stoel in de correcte positie zodat er geen speling mogelijk is. Dit veroorzaakt versnelde slijtage en schade.
 • Open de jas van je kind, of trek ze uit. Anders kan je kind onder de riem schuiven in geval van een crash. Let ook op dat de riem altijd goed aangespannen is.
 • Plaats je kind op de achterste zetel aan de kant van de stoep. Nog beter is het kinderzitje in het midden te plaatsen, mits het voorzien is van een montageplaat.
 • Schakel de frontale airbag uit, deze kan een hevige schok op de nek van je kind veroorzaken. Indien u laterale airbags heeft, let op dat het hoofd van je kind zich niet in deze zone bevindt. 

Bescherm jezelf en je gezin: Ontdek alle verschillende autoverzekeringformules en maak een online simulatie in enkele minuten!