E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

AUTO

Terug naar overzicht


Belasting op inverkeerstelling: wat u moet weten!

Belasting op inverkeerstelling: wat u moet weten!

Als eigenaar van een nieuw voertuig dient u een belasting op inverkeerstelling (of BIV) te betalen. Waaruit bestaat deze belasting en hoe wordt deze berekend? Lees dit artikel om hierover alles te weten te komen.

Wat is de belasting op inverkeerstelling?

De belasting op inverkeerstelling is een eenmalige taks die iedere eigenaar van een motorvoertuig moet betalen, vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg in België.

Deze belasting dient aan de Belgische staat betaald te worden voor alle nieuwe voertuigen: particuliere wagens, wagens voor gemengd gebruik, minibussen en motorfietsen.

Ook voor tweedehandswagens

U kocht een tweedehandswagen? In dat geval moet u een aanvraag tot inverkeerstelling doen en dit formulier bezorgen aan uw verzekeraar. Maar met deze inschrijving komt er een belasting: de belasting op inverkeerstelling.

Hiermee belanden alle eigenaars in hetzelfde schuitje: u koopt een nieuwe of tweedehandswagen: u moet de belasting op inverkeerstelling betalen. Het verschil in prijs speelt vooral bij uw verzekering.

Hoe wordt de belasting op inverkeerstelling berekend?

De berekening van deze belasting verschilt van gewest tot gewest.

In Wallonië en Brussel.

In Wallonië en Brussel wordt deze belasting berekend op:

  • Het vermogen van de motor: dit gebeurt aan de hand van de fiscale PK of het aantal kW.
  • De leeftijd van uw wagen, met andere woorden: de datum van ingebruikname van het voertuig, in België of in het buitenland.

Als u het juiste bedrag van deze belasting wil kennen kan u hier voor 2014 een vergelijkende tabel consulteren voor Wallonië en Brussel!

In Vlaanderen

In Vlaanderen houdt men rekening met enkele verschillende componenten voor de ingebruikstelling:

  • Het type  brandstof: benzine, diesel, elektriciteit, LPG, bio ethanol of waterstof
  • De cilinderinhoud (cm3)
  • Het vermogen van de motor (kW)
  • De Europese norm, zijnde de CO2 uitstoot
  • De datum van de eerste inschrijving bij het DIV (de dienst voor inverkeerstelling)

De exacte berekening van de belasting op inverkeerstelling in Vlaanderen wordt gedaan volgens een nieuwe methode, rekening houdend met de  genoemde karakteristieken.

In welke regio u ook woont, hoe krachtiger en hoe energieverslindender uw wagen is, hoe meer belasting op inverkeerstelling u zal moeten betalen.

Uitzonderingen op de belasting op inverkeerstelling.

In principe moet iedere eigenaar van een motorvoertuig belasting op inverkeerstelling betalen. Er zijn echter 3 uitzonderingen op deze belasting.

U rijdt met LPG?

Dan is er goed nieuws voor u. Als u geheel of gedeeltelijk op LPG rijdt kan u een korting van € 298 krijgen op de belasting op inverkeerstelling. Een mooi voordeel!

Bij een echtscheiding.

Indien de wagen, bij echtscheiding, wordt overgeschreven van de ene naar de andere partner dient u deze belasting niet meer te betalen.

Bij een verhuis

Als u verhuist en u moet een nieuwe nummerplaat aanvragen maar u hebt geen plaats meer op de registratiekaart, let dan goed op want het opnieuw registreren door éénzelfde persoon is gratis.

Opmerking: Ingeval u het voertuig overdraagt aan uw kinderen moet de belasting op inverkeerstelling wel betaald worden.

Hebt u zonet een auto gekocht? Vergeet dan niet om uw voertuig te verzekeren. U kan in enkele minuten gratis de kosten berekenen met deze online simulatie!