E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

AUTO

Terug naar overzicht


Getuige van een auto-ongeval: hoe reageert u snel en goed?

Getuige van een auto-ongeval

Wat moet u doen als u getuige bent van een verkeersongeval? De juiste reflexen zijn essentieel: het leven van het slachtoffer kan in gevaar zijn. Wat moet u doen? Heel eenvoudig: pas altijd de BWH-regel toe: Beschermen, Waarschuwen en Hulp verlenen. Een toelichting!

B van Beschermen

Uzelf beschermen moet altijd uw eerste reflex zijn. Beveilig de zone in kwestie om een tweede ongeval te vermijden. Wat moet u doen als u zelf betrokken bent bij het ongeluk? U kunt altijd meer hulp bieden als u in goede gezondheid verkeert.

Baken de zone daarom af door een veiligheidsperimeter in te stellen. Het is raadzaam om:

  • Uw voertuig in de berm te parkeren met de richtingaanwijzers aan
  • Uw veiligheidsvestje aan te trekken
  • Uw gevarendriehoek te plaatsen op minstens 100 m van de plaats van het ongeval
  • Aan de andere passagiers van het voertuig te vragen geduldig te wachten achter de vangrail. Breng eventueel aanwezige kinderen weg van de plaats van het ongeval. Zo raken ze niet getraumatiseerd.

Leg de motor van het betrokken voertuig stil als de omstandigheden dat toelaten. Zo vermijdt u ontploffingsgevaar.

W van Waarschuwen

Wanneer de zone beveiligd is, is het tijd om de hulpdiensten te waarschuwen. U kunt gratis bellen naar 112. U krijgt meteen de brandweer, de politie of de ambulancedienst aan de lijn.

Analyseer, voor u belt, eerst de situatie. Zo kunt u aan de hulpdiensten een samenhangend verslag geven. Dit is de noodzakelijke informatie:

  • De aard van het verkeersongeval. Welk type voertuig is erbij betrokken? Om hoeveel voertuigen gaat het?
  • De plaats van het ongeval. Bij een ongeval op de snelweg: vermeld de rijrichting. Op die manier raken de hulpdiensten het snelst ter plaatse.
  • Het aantal slachtoffers en hun toestand.
  • Bijzondere omstandigheden. Hebt u bijvoorbeeld opgemerkt dat de voertuigen veel brandstof verloren? Deel dat mee aan de hulpverleners.

Wees zo volledig mogelijk tijdens uw gesprek met de hulpdiensten. Hoe meer nauwkeurige informatie u geeft, hoe efficiënter de ordediensten kunnen optreden.

H van Hulp verlenen

De hulpdiensten zijn bijna ter plaatse. Moet u hulp bieden aan de betrokkenen van het verkeersongeluk? Het antwoord is JA. Dat is wettelijk verplicht! Maar opgelet, het is belangrijk hoe u dat doet.

Als u vertrouwd bent met EHBO, verzorg het slachtoffer dan met de basishandelingen die u beheerst.

Als u niet vertrouwd bent met EHBO, raak het slachtoffer dan zeker niet aan. Door een verkeerde beweging van bijvoorbeeld de wervelkolom kunt u complicaties veroorzaken.

Leg in elk geval een deken over het slachtoffer, zodat hij of zij het niet koud krijgt. Stel het slachtoffer gerust en praat ertegen zodat hij of zij bij bewustzijn blijft.

Ter plaatse blijven om de politie en verzekeringsmaatschappij te informeren

Vertrek nog niet na de aankomst van de hulpdiensten. De politie zal uw getuigenis noteren om de omstandigheden van het ongeval op te helderen. Uw verklaringen zijn zeer nuttig voor de toekenning van een schadevergoeding door de autoverzekering. Houd daar rekening mee! U bevindt zich op een dag misschien wel in dezelfde situatie.

Het is ook mogelijk dat de verzekeraar enkele dagen na het verkeersongeval rechtstreeks contact met u opneemt. Touring Verzekeringen neemt indien nodig altijd contact op met de ooggetuigen.