E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

AUTO

Terug naar overzicht


Welke garantie hoort bij een tweedehandsauto?

Welke garantie hoort bij een tweedehandsauto?

De aankoop van een tweedehandsauto bij een professionele verkoper wordt altijd gedekt door een garantie van minstens een jaar. Bij een verkoop tussen particulieren zijn er geen wettelijke verplichtingen.

Verkoop tussen particulieren

Naast de verplichte overhandiging van een Car-Pass aan de koper bestaan er voor de verkoop van een wagen tussen particulieren geen echte vereisten. In een dergelijke context wordt gewoon aangenomen dat de koper goed weet in welke staat hij het voertuig koopt.

Als er dus sprake is van een gebrekkige conformiteit waarvan de verkoper op de hoogte moest zijn, maar waarover hij u met opzet niet heeft ingelicht, dan hebt u het recht om een herstelling te eisen wegens een verborgen gebrek.

Verkoop tussen een erkende handelaar en een particulier

Bij aankoop van een tweedehandsauto bij een erkende verkoper geniet u een wettelijk verplichte garantie van minstens een jaar. De handelaar kan beslissen om die periode te verlengen tot twee jaar, hoewel dat slechts heel zelden voorkomt.

In deze context geldt de basisregel dat de verkoper aan de koper een voertuig conform het contract moet leveren. Dat is het geval als het artikel:

  • voldoet aan de omschrijving die werd gegeven door de handelaar;
  • geschikt is voor de doeleinden die worden beoogd door de klant en die door de verkoper werden beschreven bij de ondertekening van het contract;
  • specifiek geschikt is voor de doeleinden waarvoor soortgelijke goederen doorgaans dienen;
  • de kwaliteit en prestaties levert die de consument redelijkerwijs mag verwachten van een soortgelijk artikel.

Garantie van een jaar in twee delen

De garantie van een jaar die door een erkende verkoper voor een tweedehandsauto wordt gegeven, bestaat uit twee periodes van zes maanden. Van een defect dat in de eerste zes maanden na de levering ontstaat, wordt verondersteld dat het al bestond op het moment van de overdracht van het artikel. Er is dus sprake van een gebrekkige conformiteit, waardoor de herstelling op kosten van de verkoper zal gebeuren.

Als zich echter na de eerste zes maanden een defect voordoet, dan moet de consument zelf aantonen dat er al vóór het moment van de levering een gebrek bestond.

In geval van een gebrekkige conformiteit bij de levering heeft de koper vier opties:

  • Herstelling van het artikel op kosten van de verkoper
  • Vervanging van het artikel door de verkoper
  • Een gepaste prijsverlaging (rekening houdend met het gebruik van het voertuig sinds de verkoop)
  • Annulering van de verkoop

 

Ontdek onze formules voor de autoverzekering of maak een online simulatie.

Auto / bestelwagen? Vraag een offerte aan!

Motor ?
Vraag eenofferte ann !

Woning ?
Vraag eenofferte ann !