E-magazine Via

E-magazine Via

AUTO

Terug naar overzicht


Zijn vierseizoensbanden echt efficiënt?

Zijn vierseizoensbanden echt efficiënt?

Vierseizoensbanden, ook wel allseasonsbanden genoemd, zijn sinds 2015 verkrijgbaar op de Europese markt. Omdat ze zowel in de zomer als in de winter gemakkelijk rijden, zijn veel bestuurders ervoor gewonnen. Bieden ze echter een reëel voordeel voor uw veiligheid? In welke omstandigheden zijn vierseizoensbanden aan te raden?

Onmiskenbare voordelen …

Vierseizoensbanden kunnen eerst en vooral een goedkopere keuze blijken. U hoeft immers niet te investeren in twee bandensets (zomer en winter) of in de garagekosten om de ene set te laten vervangen door de andere. De besparingen die u kunt maken, hangen af van het gekozen model en het slijtageniveau ervan.

Naast het financiële aspect kiezen veel bestuurders ook voor dit type banden omwille van de gemoedsrust. Ze moeten er niet meer aan denken om ze te vervangen en om een afspraak te maken bij de garage. Ze moeten ook geen opslagplaats meer zoeken voor het tweede paar in afwachting van de volgende wissel.

Het laatste voordeel tot slot: vierseizoensbanden zijn aangepast aan plotselinge weersveranderingen zoals stormen of onverwachte sneeuwval, en zomerbanden zijn dat niet. Vierseizoensbanden beschermen immers extra tegen aquaplaning.

… en lastige beperkingen

Bij “extremere” weersomstandigheden kunnen de prestaties van vierseizoensbanden die van zomer- of winterbanden niet evenaren:

  • In de winter: allseasonsbanden garanderen een goede tractie op de sneeuw, maar ze kunnen onvoldoende veiligheid garanderen op wegen in bijvoorbeeld het hooggebergte.
  • In de zomer: bij remmen op een droog wegdek presteren vierseizoensbanden minder goed dan zomerbanden. Ze slijten ook veel sneller op asfalt als het warm is.

In welke gevallen zijn allseasonsbanden echt nuttig?

Op basis van de bovenstaande voor- en nadelen raadt men aan dit type banden enkel te gebruiken als u rijdt in een streek met een eerder gematigd klimaat (niet te warm, niet te koud). Landen zoals België, met heel wat regenachtige periodes, zijn ook geschikt voor vierseizoensbanden.

Tot slot kunnen vierseizoensbanden ook een verantwoorde keuze zijn als u minder dan 10.000 km per jaar rijdt en u gaat praktisch nooit de bergen in.

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

Auto / bestelwagen? Vraag een offerte aan!

Motor ?
Vraag eenofferte ann !

Woning ?
Vraag eenofferte ann !