E-magazine Via

E-magazine Via

AUTO

Terug naar overzicht


Gids voor de vergoeding van lichamelijke schade

Gids voor de vergoeding van lichamelijke schade

Afhankelijk van de omstandigheden waarin een verkeersongeval is gebeurd, wordt het slachtoffer op een bepaalde manier vergoed voor de lichamelijke schade die hij of zij heeft geleden.

Wat verstaat men onder “lichamelijke schade”?

De lichamelijke letsels zijn alle gevolgen van de letsels opgelopen tijdens het verkeersongeval. Dat omvat onder andere de medische kosten, hulp van derden via bijvoorbeeld een prothese of rolstoel, en de esthetische of morele schade.

Er wordt ook rekening gehouden met de schade die niet rechtstreeks te maken heeft met het voorval, maar die uit de gevolgen ervan voortvloeit. Bijvoorbeeld: het loonverlies bij arbeidsongeschiktheid, de tussenkomst van een huishoudhulp of de psychologische gevolgen.

De kwestie van de aansprakelijkheid

Als u niet verantwoordelijk bent voor het ongeval, wordt de geleden schade volledig vergoed. Het bedrag van de vergoeding is moeilijker te berekenen in het geval van ernstige lichamelijke gevolgen, maar u hebt recht op voorschotten.

Als u wel verantwoordelijk bent voor uw eigen schade, wordt er enkel rekening gehouden met uw persoonlijke waarborgen. Die tussenkomst is contractueel vastgelegd. De waarborg kan betrekking hebben op verschillende verzekeringen (hospitalisatieverzekering, bestuurdersverzekering, levensverzekering enz.).

Verschillende soorten verzekeringen afhankelijk van de geleden schade

De vergoeding van de geleden schade wordt niet enkel betaald door de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid van de tegenpartij. Afhankelijk van het soort schade en van de omstandigheden kan het ook om uw eigen hospitalisatieverzekering of uw arbeidsongevallenverzekering gaan.

>>> Ontdek wanneer welke verzekering tussenkomt

De complete gids van Assuralia

Assuralia heeft een specifiek model ontwikkeld om u te begeleiden en te helpen deze complexe problematiek beter te begrijpen. Door enkele eenvoudige vragen te beantwoorden, ontdekt u in het algemeen op welke manier uw lichamelijke schade zal worden vergoed en op welke verzekeringen u een beroep kunt doen.

Let wel, deze interactieve toepassing is enkel bedoeld als een informatieve tool voor de slachtoffers van verkeersongevallen. Ze geeft geen individueel advies.

>>> Naar de gids van Assuralia

Ontdek onze autoverzekeringformules of maak online een simulatie.

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

Auto / bestelwagen? Vraag een offerte aan!

Motor ?
Vraag eenofferte ann !

Woning ?
Vraag eenofferte ann !