E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

MOTO

Terug naar overzicht


Uw eerste motorfiets kopen, maak de juiste keuze

Uw eerste motorfiets kopen, maak de juiste keuze

Kiest u voor een nieuwe of een tweedehandsmotor bij uw eerste aankoop? Er is voor elke optie wel wat te zeggen. Wij sommen de pro’s en contra’s voor u op.

Er is een breed gamma aan motoren voor elke motorrijder: touringmotoren voor veelrijders, sportieve motoren voor wie op zoek is naar maximale prestaties, roadsters, customs en trails voor een gemengd gebruik op snelwegen en in de stad, en niet te vergeten, de scooters voor korte verplaatsingen in de stad.

De aankoop van uw eerste motor is een belangrijke beslissing. Het maakt niet zoveel uit of hij nieuw of tweedehands is. Belangrijker is dat hij u bevalt, dat u comfortabel zit tijdens het rijden, dat hij gemakkelijk hanteerbaar is en dat hij helemaal uw stijl is.

Maak de juiste keuze voor uw motorfiets

We geven hier wat basistips mee om u te helpen de juiste keuze te maken:

 • Hoe wilt u uw motorfiets gebruiken? Rijdt u vooral in de stad? Twijfel niet en kies voor een scooter of een trailmotor.
  • “Chi va piano va sano”! Kies niet te snel voor een krachtige motor, maar houd rekening met uw rijervaring. Doe eerst ervaring op met een motor met een kleine cilinderinhoud.
  • Gewicht en model: voor een motorfiets is gewicht de vijand. U moet de motorfiets recht kunnen houden wanneer u remt, bij een lage snelheid of in de file.
  • Verzekeringen en taksen: hoe krachtiger uw machine, hoe hoger de taksen (inschrijving en verkeersbelasting) en verzekering zullen zijn. Houd hier rekening mee bij uw budget, zeker als het beperkt is.

Kiezen voor een nieuwe motorfiets, is…

... kiezen voor een formule zonder zorgen.

 • U bent de eerste eigenaar: logischerwijs kent u de geschiedenis van uw motorfiets!
 • Uw budget is hoger bij aankoop: u geniet echter van een garantie op de stukken en de werkuren gedurende twee jaar voor alle onderdelen van uw motorfiets.
 • U kunt de verschillende constructeurs tegen elkaar uitspelen: rondshoppen loont. Bezoek alle merken om het geschikte model te vinden. Toon gerust uw andere offertes in een garage. U zult ervan versteld staan hoe de prijzen plots kunnen zakken.
 • U doet een goede investering: motorfietsen die in goede staat zijn, verkopen goed op de tweedehandsmarkt. Let wel, als u uw motorfiets doorverkoopt in het eerste jaar na aankoop riskeert u 50% van de verkoopwaarde te verliezen.

Kiezen voor een tweedehandsmotor, is…

... kiezen voor een risicovollere formule, maar er zijn ook voordelen aan verbonden.

 • U bent niet de eerste eigenaar van de motor: u kent zijn geschiedenis niet. Zijn de onderhoudsbeurten op tijd en stond gebeurd? Is er een ongeval mee gebeurd? Was de vorige eigenaar een rustige of eerdere een “wilde” motorrijder?
 • Uw budget is lager bij aankoop: u geniet doorgaans echter slechts van één jaar garantie op bepaalde onderdelen, op voorwaarde dat u uw motor koopt bij een handelaar. Een motor kopen bij een particulier is riskanter: u koopt de machine “in de door de koper gekende staat” … en dat is alles! Bij een zware panne moet u kunnen aantonen dat het om een verborgen gebrek gaat wil u aanspraak kunnen maken op een terugbetaling van de herstellingskosten.
 • U kunt onmiddellijk gaan rijden: uw motor is er, hij staat op u te wachten! Op een halve dag zijn uw nummerplaat en een verzekering in orde en kunt u de weg op gaan!

Waar op letten bij de aankoop van een tweedehandsmotor?

Het is vanzelfsprekend niet mogelijk om een tweedehandsmotor volledig uit elkaar te halen om na te kijken of hij helemaal in orde is. U kunt zich niettemin een algemeen beeld vormen door een aantal zichtbare onderdelen van uw toekomstige machine te controleren:

 • Staat van de remschijven
 • Sleet van de ketting, de kettingwielen, de banden
 • Krassen en blutsen op het reservoir
 • Sporen op de zijkant kunnen een aanwijzing zijn dat de motor op de grond gevallen is.
 • Staat van de motor, de versnellingsbak, de ophanging

Het beste advies dat we u kunnen geven bij de aankoop van een tweedehandsmotor is om u te laten vergezellen door een ervaren motorrijder die uw toekomstige motorfiets zorgvuldig kan controleren.

Herinnert u zich uw eerste motorfiets nog? Was hij nieuw of tweedehands? Wat zijn uw ervaringen?

Gefeliciteerd met de aankoop van uw eerste motorfiets! Wie eerste motorfiets zegt, heeft het meteen ook over de eerste keer dat u een verzekeringspolis motorfiets gaat onderschrijven.

Kies voor de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid moto die aangepast is aan de cilinderinhoud en ontdek de voordelen. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor minder dan 50 cc is al toegankelijk vanaf 16 jaar!

 • Burgerlijke aansprakelijkheid: minder dan 50 cc: vaste premie, ongeacht uw profiel
 • Burgerlijke aansprakelijkheid: tussen 50 cc en 499 cc: de ervaring van de bestuurder wordt beloond
 • Burgerlijke aansprakelijkheid: meer dan 500 cc: bijstand inbegrepen