E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

MOTO

Terug naar overzicht


Defensief rijden: een must voor motorrijders!

Defensief rijden: een must voor motorrijders!

Motorrijders genieten van het rijden, maar ze mogen niet vergeten dat ze kwetsbaar zijn. Problemen op de weg vermijden? Defensief rijden is de boodschap.

Defensief rijden betekent alle verkeerssituaties voorzien zodat u uw rijgedrag kunt aanpassen aan wat er op de weg gebeurt.

Defensief rijden werkt preventief. Voor motorrijders gaat het erom permanent het verkeer en de rijomstandigheden te observeren zodat ze de risico’s kunnen inschatten en er gepast kunnen mee omgaan.

Waakzaamheid is geboden op elk moment

U moet zich voorstellen dat u een radar bent en voortdurend aandacht besteedt aan wat er rondom u gebeurt. Zeker in de stad tijdens de spitsuren.

De wet laat u vandaag toe om in te halen bij files, maar het verschil tussen de snelheid van de auto’s en u als motorrijder mag niet meer dan 20km/u bedragen. Praktisch, maar dit vraagt een verhoogde waakzaamheid. Houdt u een voldoende grote afstand van uw voorligger die van het ene moment op het andere van rijstrook kan veranderen? En heeft de bestuurder van het voertuig dat u wilt voorbijrijden u wel gezien?

Defensief motorrijden is ook kijken wat er ver voor u gebeurt, uw positie kiezen op de weg, alle auto’s in het oog houden en klaar zitten om snel te reageren. Houd uw rechterhand op de remhendel en uw rechtervoet naast uw pedaal.

Anticiperen is de boodschap

Anticiperen is voorzien wat niet te voorzien is. Aan het stuur van uw motorfiets wil dat dus zeggen dat u zichzelf beschermt tegen onaangename verrassingen: een kind dat zomaar onaangekondigd de straat oversteekt, een auto die plots zijn parkeerplaats verlaat, verkeerslichten die op rood of groen springen. Natuurlijk moet u ook rekening houden met voorrang van rechts en vooral met weggebruikers die het niet te nauw nemen met deze regel…

Zien en gezien worden

Defensief motorrijden betekent de weg voortdurend “scannen” en maximaal zichtbaar zijn: licht aan (verplicht), helm op en een uitrusting dragen met felle kleuren.

De meest ongevallen met automobilisten gebeuren omdat zij u gewoonweg niet gezien hebben. De beste “truc” is om een positie op de rijweg in te nemen zodat u de bestuurder ziet in de achteruitkijkspiegel. Dan bent u zeker dat hij u ook kan zien.

Uw machine goed hanteren in moeilijke omstandigheden

Goed defensief rijden houdt ook in dat u uw motorfiets en zijn beperkingen goed kent. U moet in staat zijn om uw motorfiets probleemloos te hanteren zonder het verkeer uit het oog te verliezen.

Remmen

Uw motorfiets is uitgerust met twee remmen. De voorrem is de krachtigste en de meest gebruikte. De achterrem dient om te vertragen. Kortom: vooraan remmen, achteraan vertragen!

Als u defensief rijdt, zult u zelden bruusk moeten remmen. Als dat toch gebeurt:

 • Vermijd koste wat het kost dat de wielen blokkeren.
 • Als een file voor u plots vertraagt, rem hard en laat uw rem daarna los.
 • Rem indien mogelijk niet bruusk in een bocht. U hangt schuin en door te remmen, brengt u uw motor omhoog en loopt u het risico tegen de grond te gaan.
 • Opgelet met ABS. Het systeem verhindert dat de wielen blokkeren, maar verlengt de remafstand.

Uitwijkmanoeuvre

Bij defensief rijden is het soms beter om een hindernis voor u te vermijden in plaats van als gek te remmen. U loopt het risico de weg op te vliegen en op een auto te botsen.

Bij een uitwijkmanoeuvre komt het er eerst en vooral op aan om te vertragen. Ga rechtop zitten op uw machine en gebruik de voetsteunen.

Tegensturen wordt ook vaak aangeleerd in rijopleidingen: om een uitwijkmanoeuvre naar links uit te voeren, moet u op de linkerhendel duwen en voor hetzelfde manoeuvre naar rechts drukt u op de rechterhendel.

Cursussen defensief rijden

In België zijn er tal van rijscholen die initiatie- of vervolmakingscursussen defensief rijden aanbieden voor motorrijders.

De programma’s worden aangeboden in modules voor beginnende motorrijders of meer ervaren motorrijders. Er wordt een minimum uitrusting gevraagd zoals helm, handschoenen, beschermende schoenen en indien mogelijk motorkledij. De cursus volgt u met uw eigen motorfiets.

Een opleidingsmodule voor beginnende motorrijders kost ongeveer 150 euro. In deze cursus komen de volgende theorie en praktijk aan bod:

 • Theorie kinematica van de motor
 • Theorie defensief rijden
 • Oefeningen aan lage snelheid
 • Oefeningen rijhouding, kijktechniek, rijritme en bochten aansnijden
 • Oefeningen bochtentechniek, alle soorten bochten en aan verschillende snelheden
 • Precisieremmen
 • Bochtentechniek
 • Hanteren van de motorfiets bij niet-draaiende motor

U kunt een aanvullende, meer doorgedreven module volgen met meer technieken defensief rijden:

 • Specifieke oefeningen op bochten- en overhellingstechniek
 • Remoefeningen met blokkeren voor- en achterwiel
 • Ontwijken van hindernissen
 • Slalom
 • Alle soorten bochten (snel, traag, enz.)
 • Actieve veiligheidstechniek

Voor ongeveer 300 euro leren professionele motorrijders u defensief rijden. Ideaal om in alle rust te leren omgaan met de valkuilen bij het motorrijden.

Meer en meer worden bestuurders aangemoedigd om een cursus defensief rijden te volgen om ongevallen te voorkomen, dit is vandaag de dag de enige manier om zo goed als mogelijk om te gaan met een beschadigd wegdek, aquaplanning en zelfs met andere bestuurders.

Defensief rijden is nog belangrijker voor motorfietsrijders dan voor andere automobilisten omdat ze veel kwetsbaarder zijn op de motorfiets dan in een auto. Alhoewel een goede uitrusting onontbeerlijk is, kan ze niet op tegen de bescherming die een auto biedt.