E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

MOTO

Terug naar overzicht


Uw motorfiets zonder zorgen verkopen

Uw motorfiets zonder zorgen verkopen

De knoop is doorgehakt, u gaat uw motorfiets verkopen. Hoeveel is hij waard en hoe pakt u het best aan om hem snel en zonder kopzorgen te verkopen?

U wilt uw motorfiets te koop zetten en meteen duiken de eerste vragen op: wanneer is de beste periode om hem te verkopen? Welke prijs plak ik erop? Moet ik een potentiële koper een testrit laten doen? Welke documenten moet ik voorleggen? Wat moet er allemaal op de factuur staan?

Wanneer is de beste periode om uw motorfiets te verkopen?

Augustus en januari zijn normaal gezien rustige maanden op de motorverkoopmarkt. De herfst of de winter komt eraan en weinig mensen hebben geen zin om een motorfiets te kopen.

Kies eerder voor de maanden april en juni om uw motorfiets te verkopen. De zomer komt eraan en veel motorliefhebbers zullen meer geneigd zijn om dan een nieuwe of tweedehandsmotor te kopen.

De prijs van uw motorfiets bepalen

Het is niet omdat uw motorfiets al oud is en al heel wat kilometers op de teller heeft, dat u er geen mooie prijs van krijgt. Zolang hij niet gedeukt is en de mechanische onderdelen in goede staat zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Probeert u hem toch te verkopen met een grote bluts in de brandstoftank of met krassen op de kuip, dan zal u weinig kans maken om een koper te vinden. Tenzij u uw verkoopprijs natuurlijk fors verlaagt.

Elke motorfiets, ongeacht het model of de leeftijd heeft troeven en minpunten. U moet rekening houden met deze troeven en minpunten als u een beeld wilt krijgen van de waarde van uw motorfiets.

Als u de koper kunt aantonen dat u uw machine goed en regelmatig heeft onderhouden, is dat een pluspunt. Een volledig ingevuld onderhoudsboekje is daar het beste bewijs van. Nog beter is het als u de bijbehorende facturen nog liggen hebt.

Sommige onderdelen moeten regelmatig vervangen worden. Dat zijn normaal gezien de banden en de kettingset.

Een koper zal hier eerst naar kijken wanneer hij uw machine ziet. De gemiddelde prijs van een nieuwe standaard band voor een toermotor (type 500 cc) schommelt tussen 200 en 250 euro. Een nieuwe kettingset varieert van 150 tot 250 euro. Zijn ze duidelijk versleten ? Dan moet u deze bedragen aftrekken van de verkoopprijs.

 • Hoe controleert u de slijtage van uw banden? Heel eenvoudig. Op de zijkant van de meeste banden bevindt zich een slijtage-indicator met een hoogte van 1 mm. Als het bandoppervlak op dezelfde hoogte komt van de slijtage-indicator moeten de banden vervangen worden.
 • Hoe controleert u de slijtage van uw kettingset?

Als uw ketting begint te fluiten, als u de ketting met de hand van de kroon kunt losmaken of als het tandwiel scherpe tanden heeft in plaats van vierkante, is het tijd om uw kettingset te controleren.

Een professionele controle is natuurlijk meer waard.Wilt u een objectief beeld krijgen van de waarde van uw motor? Vraag een prijsschatting aan uw garagehouder in het geval u hem aan een handelaar of aan een particulier zou verkopen.

Internet is ook een goede leidraad. Er zijn veel bekende websites waar motorfietsen verkocht worden. Selecteer de categorie van uw machine, het model, het bouwjaar en indien mogelijk de kilometerstand. U zal een aantal gelijkaardige motoren vinden. Zo krijgt u snel een richtprijs van uw motor.

Uw motor verkopen, hoe begint u eraan?

U kunt hem aan een particulier of aan een handelaar verkopen,  maar houd er rekening mee dat een particulier meer zal betalen.

De beste manier om uw motorfiets te verkopen is om hem op een of meerdere gespecialiseerde websites voor de verkoop van tweedehandsmotors te plaatsen.  Vergeet er geen foto’s bij te zetten zodat een potentiële koper meteen een beeld krijgt van wat hij koopt.

Veel garages nemen motorfietsen in goede staat binnen en stallen ze uit in een “tweedehands showroom". U spreekt een prijs af met de garagehouder en in geval van verkoop neemt hij een percentage op de verkoopprijs.

Documenten die u moet overhandigen

Voor motorfietsen is de technische keuring niet nodig, maar u moet de koper toch de volgende documenten overhandigen:

 • Het Europese gelijkvormigheidsattest van het voertuig
 • Het inschrijvingsbewijs van het voertuig (roze formulier)

Op de factuur moeten de volgende gegevens vermeld worden:

1. De gegevens van de verkoper en de koper, inclusief het nummer van hun identiteitskaart.
2. De gegevens over de motorfiets:

 • Het merk
 • Het type
 • De kleur
 • Het bouwjaar
 • De cilinderinhoud in cc
 • Het vermogen van de motor in kW (staat vermeld op het inschrijvingsbewijs van het voertuig)
 • Het chassisnummer
 • De datum van de eerste inverkeerstelling
 • Beschrijving van de eventuele schade & opties
 • De bekende vermelding “Het voertuig wordt verkocht in de staat waarin het zich bevindt. Deze staat is door de koper gekend en goedgekeurd” met de datum en de handtekeningen van beide partijen voor akkoord.

Een testrit of niet? Het komt niet zo vaak voor dat een verkoper een kandidaat koper voorstelt om een testrit te doen met zijn motorfiets. Dat is iets dat u voor zichzelf moet uitmaken.

U hebt geïnvesteerd in een nieuwe motorfiets in de hoop een goede zaak te doen wanneer u hem weer verkoopt?

Hebt u zich goed geïnformeerd over de voorwaarden om uw motorfiets te verkopen?
Goed nieuws, u hebt een goede investering gedaan: motorfietsen in goede staat verkopen goed op de tweedehandsmarkt. Maar let op, verkoop uw motorfiets niet gedurende het eerste jaar na aanschaf, want dan kunt u tot 50% van de waarde verliezen.

U kan alle elementen consulteren aan dewelke een potentiële koper aandacht zal besteden voor die uw motorfiets koopt. Als uw motorfiets aan deze verwachtingen voldoet, is dat eerder een goed teken voor u!

U hebt uw voertuig verkocht en U ontvangt een bericht van uitwissing: u moet binnen de 4 maanden reageren. Meer informatie op de D.I.V website.