E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

MOTO

Terug naar overzicht


Hoe haalt u een motorrijbewijs?

Hoe haalt u een motorrijbewijs?

Op een motor of een scooter rijden houdt veel meer risico's in dan met een auto rijden. Daarom worden specifieke motoropleidingen voorzien. Deze bestaan uit verschillende motorrijbewijzen volgens de leeftijd van de bestuurder, zijn rij-ervaring en het vermogen van zijn gemotoriseerde tweewieler.

De verschillende motorrijbewijzen

Er bestaan momenteel 4 categorieën motorrijbewijzen:

  • AM: voor bestuurders van minimum 16 jaar en voor bromfietsen (≤ 50 cm³, max. 45 km/u), gemotoriseerde driewielers en lichte vierwielers (≤ 50 cm³, max. 45 km/u en een vermogen ≤ 4 kW).
  • A1: vanaf 18 jaar en voor een motor van maximum 125 cc en 11 kW en 0,1 kW/kg vermogen evenals voor gemotoriseerde driewielers van maximum 15 kW.
  • A2: vanaf 20 jaar en voor een motor van maximum 35 kW en een vermogen van 0,2 kW/kg.
  • A: vanaf 22 jaar (geleidelijke toegang) of 24 jaar (rechtstreekse toegang) en voor een motor van meer dan 35 kW of een gemotoriseerde driewieler van meer dan 15 kW.

Een rijbewijs AM halen

U moet slagen voor 2 examens om het rijbewijs AM te halen:

Theoretisch examen:

U kunt dit examen afleggen in een examencentrum zodra u 15 jaar en 9 maanden bent. Het bestaat uit 40 vragen waarvan u er minstens 33 correct moet beantwoorden. U kunt zich voorbereiden door de theorie zelf te studeren of door lessen te volgen in een rijschool.

Praktisch examen:

Alvorens het examen af te leggen, moet u een opleiding van minstens 4 uur volgen (waarvan 2 op de openbare weg) in een rijschool. Het examen wordt vervolgens afgelegd in het examencentrum, op privéterrein.

Voor deze categorie bestaat er geen tijdelijk rijbewijs.

Een rijbewijs A halen

Om een rijbewijs A te halen, moeten 2 examens worden afgelegd:

Theoretisch examen:

Zodra u 17 jaar en 9 maanden bent, kunt u het theoretisch examen afleggen. Dit examen voor het rijbewijs A bestaat uit 50 vragen. Om te slagen moet u op minstens 41 vragen een correct antwoord geven. Dit is geldig gedurende 3 jaar (in die periode moet u dus het praktisch examen afleggen).

U kunt zich zelf voorbereiden op het examen of u kunt lessen volgen in een rijschool.

Zodra u een rijbewijs A hebt, hoeft u dit theoretisch examen niet meer af te leggen om van categorie te veranderen (bijvoorbeeld om van A1 naar A2 te gaan).

Praktisch examen:

Er zijn 2 mogelijke situaties:

  • U volgt minstens 9 uur lessen in een rijschool (waarvan minstens de helft op de openbare weg). Vervolgens legt u het praktisch examen af op een privéterrein van het examencentrum. Als u slaagt, krijgt u een tijdelijk motorrijbewijs (af te halen in uw stadhuis) waarmee u zelfstandig kunt blijven oefenen. Na een maand (ten vroegste) kunt u het tweede praktisch examen afleggen, deze keer op de openbare weg. Het tijdelijke rijbewijs is een jaar geldig.
  • U volgt minstens 12 uur lessen in een rijschool. In dat geval kunt u direct de twee praktische examens afleggen (op privéterrein en op de openbare weg). Als u slaagt, krijgt u uw rijbewijs A.

Hoe gaat u over van een rijbewijs A1 naar een rijbewijs A?

Als u minstens 24 bent, kunt u het theoretisch en het praktisch examen voor het rijbewijs A direct afleggen. Als u nog geen 24 bent, moet u de volgende stappen volgen:

  • A1 => A2: als u 2 jaar een rijbewijs A1 hebt, kunt u een rijbewijs A2 halen (op voorwaarde dat u minstens 20 bent) door in een rijschool minstens 4 uur bijscholing te volgen en te slagen voor het praktisch examen.
  • A2 => A: als u 2 jaar een rijbewijs A2 hebt, kunt u een rijbewijs A halen (op voorwaarde dat u minstens 22 bent) door in een rijschool minstens 4 uur een nieuwe opleiding te volgen en te slagen voor het praktisch examen.
  • A1 => A: u kunt rechtstreeks van een rijbewijs A1 naar een rijbewijs A overgaan door in een rijschool een nieuwe basisopleiding van minstens 9 uur te volgen en door te slagen voor het daarbij horende praktisch examen.

 

Hebt u pas uw motorrijbewijs gehaald? Denk eraan om uw voertuig te verzekeren met een aangepaste formule. Ontdek ze via onze online simulatie.