E-magazine Via

E-magazine Via

MOTO

Terug naar overzicht


Motordiefstal: wat kan mijn verzekering doen?

Motordiefstal: wat kan mijn verzekering doen?

De Mini Omnium verzekert uw motor tegen schade door diefstal en betaalt een vergoeding als uw voertuig niet binnen de 30 dagen na verdwijning wordt teruggevonden.

De waarborgen van uw verzekering bij diefstal

De Mini Omnium-motorverzekering is een formule die u verzekert tegen diefstal. Ze dekt de schade ten gevolge van diefstal van uw motor van meer dan 50 cc en vergoedt u ook als uw tweewieler niet wordt teruggevonden binnen de 30 dagen na vaststelling van de verdwijning.

U kunt een vergoeding krijgen tot de "te verzekeren waarde" die in het contract staat. De terugbetaling van eventuele accessoires kan worden overwogen mits deze worden aangetoond met facturen.

Houd er rekening mee dat deze schadevergoeding wordt toegekend onder bepaalde voorwaarden. Als u uw motorfiets bijvoorbeeld zonder antidiefstalsysteem (slot) hebt achtergelaten, dan kan het dossier geweigerd worden. De omstandigheden van de diefstal zijn dus heel belangrijk.

Wat te doen bij motordiefstal?

Als uw tweewieler gestolen is, dan moet u eerst en vooral contact opnemen met de politie om de diefstal aan te geven. Anders kunt u immers aansprakelijk worden gesteld als de dief een ongeval veroorzaakt of een strafbaar feit pleegt met uw motor.

Neem vervolgens meteen contact op met uw verzekeraar. Het schadegeval moet binnen de 24 uur worden aangegeven. U moet de precieze omstandigheden van de diefstal, de identiteit van eventuele getuigen... beschrijven. Als er nog andere dingen aan boord van uw voertuig zijn ontvreemd, dan moet u ook daarvoor een bewijs van de aangifte van de diefstal bij de gerechtelijke instanties voorleggen.

Uw motor beschermen

De eerste noodzakelijke stap om diefstal te voorkomen, is een slot voor uw motor kopen. Investeer gerust in een goed slot. Sloten met een ‘NF’ of ‘ART’ keurmerk werden uitvoerig
getest en bieden goede bescherming.

Er bestaan ook andere goede sloten die geen van bovengenoemde keurmerken bezitten. Vraag aan uw verkoper welk type slot u het best koopt.

U kunt ook verschillende sloten combineren (stuurslot, beugelslot, ketting met hangslot, schijfremslot...). Bevestig uw slot best aan "vaste" elementen en niet aan onderdelen die gemakkelijk te demonteren zijn. Vermijd tot slot onveilige plaatsen zoals donkere hoekjes waar weinig volk komt. Dat zijn doorgaans de plekjes waar dieven graag actief zijn.


Zoekt u een verzekeraar voor uw motor? Vul onze online simulatie in voor een offerte op maat of neem contact met ons op voor meer informatie.

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.