E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

MOTO

Terug naar overzicht


Motorrijbewijs: de verschillende formats volgens leeftijd

Motorrijbewijs: de verschillende formats volgens leeftijd

Er bestaan verschillende soorten motorrijbewijzen. Elk rijbewijs kan behaald worden vanaf een bepaalde leeftijd, tussen 16 en 24 jaar.

Het rijbewijs AM vanaf 16 jaar

Als u dit rijbewijs hebt, mag u rijden met een bromfiets, een scooter, een lichte motorfiets of een vierwieler met een cilinderinhoud van maximum 50 cc. Elektrische motorrijtuigen met een nominaal vermogen van maximum 4 kW vallen hier ook onder. De snelheid van deze verschillende voertuigen moet beperkt zijn tot 45 km/u.

Op 18 jaar, het rijbewijs A1

Met dit hogere rijbewijs, dat voor de meerderheid geldig is, mag u rijden met lichte motoren met een cilinderinhoud van maximum 125 cc, een maximumvermogen van 11 kW/15 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,1 kW/kg. Met dit type rijbewijs mag u ook rijden met een gemotoriseerde driewieler met een vermogen van maximum 15 kW.

Twee jaar later het rijbewijs A2

Dit type rijbewijs kan worden behaald als de bestuurder ouder is dan 20. Hij mag dan rijden met een motor met een maximumvermogen van 35 kW/47 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van 0,2 kW/kg. Het voertuig mag niet afgeleid zijn van een model met meer dan het dubbele vermogen.

24 jaar? Tijd voor rijbewijs A

Het hoogste stadium voor een motorrijbewijs is het rijbewijs A. Met dit rijbewijs mag een bestuurder rijden met een motor van meer dan 35 kW/47 pk, of alle motorrijwielen en alle gemotoriseerde driewielers van meer dan 15 kW. De leeftijdsgrens kan naar 22 worden verlaagd als u al minstens twee jaar een rijbewijs van het type A2 hebt.

Hoe uw motorrijbewijs halen?

Er zijn verschillende situaties afhankelijk van de leeftijd van de kandidaat en van het type rijbewijs.

Om een rijbewijs AM te halen moet de kandidaat, naast de vereiste minimumleeftijd, ook slagen voor een theoretisch examen bestaande uit 40 vragen (het minimumresultaat om te slagen is 33/40). Daarna moet hij in een erkende rijschool een praktische opleiding van minstens 4 uur volgen. Daarna volgt het praktische examen in het examencentrum.

Afhankelijk van het type rijbewijs en de praktijk, moet de motorrijder 9 tot 12 uur opleiding volgen om een trapje hoger te gaan. Vervolgens kan hij het praktische examen afleggen in een van de 32 erkende examencentra in België. Dat kan hij doen met of zonder begeleiding van een rijschoolinstructeur.

Als u al een rijbewijs B hebt, moet u enkel 4 uur opleiding volgen in een rijschool, maar u bent niet verplicht een examen af te leggen.

 

Wenst u meer informatie over ons aanbod motorverzekeringen? U vindt alle informatie op onze website of u kunt een simulatie uitvoeren via ons onlineformulier.