E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

MOTO

Terug naar overzicht


8 tips om uw motorveiligheid te verzekeren

8 tips om uw motorveiligheid te verzekeren

Motorrijders zijn de kwetsbaarste weggebruikers omdat ze niet worden beschermd door carrosserie. Met het mooie weer wordt hun aantal op de weg groter. Hieronder volgen enkele tips om uw motorveiligheid te bevorderen en de weg vlotter te delen met de automobilisten.

1. Controleer uw motor na de winter

Veel motorrijders rijden weinig of niet wanneer het koud is. Als uw motor een hele winter heeft stilgestaan, is een kleine check-up absoluut noodzakelijk voor u weer de baan op gaat. Test dus de bandenspanning, de lichten en richtingaanwijzers, de staat van de batterij, de koppeling en de ketting.

2. Draag de juiste uitrusting

Het is essentieel dat u de vereiste kleding en accessoires draagt om uw veiligheid te waarborgen. Denk dus aan een helm, handschoenen, een jas met lange mouwen en een broek of een volledig pak, en laarzen om uw enkels te beschermen.

3. Let op uw zichtbaarheid

Het rode achterlicht en het dimlicht moeten altijd aan zijn zodat de andere weggebruikers de motorrijder kunnen herkennen. Die kan ook kleding, accessoires en een helm in lichte, felle of reflecterende kleuren dragen.

4. Rij op de juiste plaats

De beste plaats voor een motorrijder: op 2/3de van zijn rijstrook. Daar kan hij het verkeer het best zien en kan hij onverwachte gebeurtenissen het best ontwijken. Automobilisten kunnen de motorrijder zo ook makkelijker opmerken in hun achteruitkijkspiegel.

5. Let op de dode hoek

Een motorrijder is kleiner dan andere weggebruikers en komt dus sneller terecht in de dode hoek van auto's, bussen en vrachtwagens. Daarom moet hij er altijd voor zorgen dat hij gezien wordt door oogcontact te maken met de andere bestuurders. Stop zo weinig mogelijk naast een bus of vrachtwagen.

6. Respecteer de maximumsnelheid

Een motorrijder moet net zoals andere weggebruikers de maximumsnelheid naleven en zijn snelheid aanpassen aan de omstandigheden (verkeer, weersomstandigheden, staat van het wegdek... ). Hoe sneller een bestuurder rijdt, hoe moeilijker hij trouwens opgemerkt wordt door de andere bestuurders.

7. Volg de regels in een file

In een file heeft een motorrijder het recht om de anderen voorbij te steken. Dat manoeuvre moet echter altijd extreem voorzichtig gebeuren om de veiligheid niet in het gedrang te brengen. Inhalen gebeurt tussen de twee uiterst links gelegen rijstroken, met een snelheid van maximaal 50 km/u en niet meer dan 20 km/u sneller dan de automobilisten.

8. Anticipeer op het gedrag van de andere weggebruikers

Ook op de motor moet u net zoals andere weggebruikers voorbereid zijn op het gedrag en de reacties van de mensen met wie u de weg deelt. Dat is vooral belangrijk wanneer u kwetsbaarder bent. Zorg er ook voor dat u elke verandering van richting systematisch aankondigt.

Wenst u een schatting van het tarief voor uw motorverzekering? Onze simulatie voor motoren is er om u te helpen.

Auto / bestelwagen? Vraag een offerte aan!

Motor ?
Vraag eenofferte ann !

Woning ?
Vraag eenofferte ann !