E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

WONING

Terug naar overzicht


Zijn passiefhuizen de investering waard?

Zijn passiefhuizen de investering waard?

Een passiefhuis heeft een extreem laag energieverbruik. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Maar is een passiefwoning de investering wel waard?

Wat maakt een woning passief?

Een passiefhuis is een woning met een extreem laag energieverbruik dat zo’n 75% lager ligt dan bij een traditionele nieuwbouwwoning. Dit lage verbruik is te danken aan:

  • Een beperkt warmteverlies dankzij een ver doorgedreven isolatie enerzijdsen een uitstekende luchtdichtheid van het gebouw anderzijds.
  • Het vasthouden van warmte uit passieve energie. Deze energie wordt gratis geleverd door de zon en elektrische toestellen.
  • Een ventilatie met warmteterugwinning waardoor de luchtkwaliteit wordt gewaarborgd. De warmte van de vervuilde binnenlucht wordt hergebruikt en overgedragen aan de aangevoerde verse buitenlucht.
  • Passiefhuizen zijn naar het zuiden georiënteerd, met grote ramen in het zuiden en vele kleinere ramen in het noorden.

Een Passiefhuis is een gebouw dat voldoet aan de eisen van het Passiefhuis-certificaat. Alle passiefhuizen mogen niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. Als de netto-energiebehoefte wordt compenseerd door ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie, spreken we van een nulenergiewoning.

Zijn passiefhuizen de investering waard?

Een passiefhuis kent veel voordelen. De nadelen hebben vooral betrekking op de bouw van een passiefwoning.

De voordelen

1.     zeer lage energiekosten
Een passiefwoning reduceert maximaal de nood aan verwarming dankzij een uistekende isolatie, een goede luchtventilatie en het gebruik van passieve energie. U moet dus minder stoken wat uiteraard goed is voor uw portemonnee.

2.     Altijd verse lucht in huis en een goede geluidsisolatie
Door het ventilatiesysteem loopt de CO2-concentratie nauwelijks op. Bovenop de verse lucht, krijg je door een doorgedreven isolatie en driedubbele ramen ook een goede geluidsisolatie.

3.     Hoge verkoopwaarde
Een passiefhuis is met expertise en kwaliteitsvolle materialen gebouwd. Dit en de evolutie naar meer duurzaamheid zal een postitieve invloed uitoefenen op de verkoopswaarde van uw passiefwoning.

De nadelen

1.     Hogere bouwkosten
Driedubbele beglazing, een ventilatiesysteem, doorgedreven isolatie, enz. Het kost allemaal geld. De hogere bouwkosten worden op termijn wel gecompenseerd door een lagere energiekost.

2.     Specialistisch vakmanschap vereist
Er zijn niet zoveel experten in passiefbouw. Dat betekent natuurlijk dat u daar momenteel ook voor betaalt. Het is echter belangrijk om een vakexpert aan te spreken.

3.     Hogere milieubelasting tijdens bouw
Voor passiebouw heb je meer (isolatie)materialen nodig. Ook de productie en het transport ervan kent een ecologische kost.

Subsidies en andere regelingen voor (passief)bouwers

Hier vindt u alle nieuwe regelingen voor de bouw van een passiehuis. De procedure en de exacte bedragen hangen af van meerdere criteria zoals de startdatum van de stedenbouwkundige vergunning, maar ook van de gemeente waarin u woont.