E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

WONING

Terug naar overzicht


Waardevolle goederen verzekeren: hoe pakt u het aan?

Waardevolle goederen verzekeren: hoe pakt u het aan?

Welke bescherming bieden onze verzekeringen voor onze waardevolle goederen? Hoe garanderen we de bescherming van onze waardevolle goederen?

Waardevolle goederen… Maar welke waarde hebben ze precies? We zijn eraan gehecht om verschillende redenen: sentimenteel, emotioneel, rationeel… We hebben ze gekregen uit een erfenis of hebben ze gekocht in een opwelling of als investering.

Hoe het ook zit, de vraag rijst hoe we deze voorwerpen en goederen kunnen beschermen. Diefstal, brand, waterschade…u kunt maar beter voorkomen dan genezen. Verzeker uw goederen dus naar behoren en vermijd dat u alles verliest.

Dekken een woon- of diefstalverzekering onze waardevolle voorwerpen?

De woonverzekeringen die we als eigenaar of huurder afsluiten, beschermen al onze goederen zoals meubilair, voorwerpen, elektrotoestellen, computers, enz. tegen diefstal en beschadiging. Uw waardevolle goederen zijn echter niet gedekt boven een bepaald verzekerd bedrag. U sluit dus best een specifieke aanvullende verzekering af.

U hebt twee opties: ofwel kiest u voor een uitbreiding van de woonverzekering en geniet u op die manier van een bescherming tegen diefstal van uw kostbare voorwerpen, zodat u een schadevergoeding ontvangt in geval van inbraak. 

Ofwel verzekert u uw kostbare voorwerpen en waardevolle goederen tegen diefstal aan de hand van een specifieke verzekering, een zogenaamde multirisicoverzekering. Wat we u trouwens aanraden.

Het is daarom noodzakelijk om te bepalen welke voorwerpen best verzekerd worden en de waarde ervan in te schatten.

Wist u dat?

Er is een verschil tussen kostbare voorwerpen en waardevolle goederen.

Dit verschil wordt bepaald door de verzekeringsmaatschappijen. Kostbare voorwerpen zijn juwelen en parelkettingen, edelstenen, baar goud, zilver of platina en andere accessoires in edelmetaal. En dan zijn er nog voorwerpen in ivoor.

Waardevolle goederen zijn kunstwerken, collecties boeken, antieke meubelen en ruwe edelstenen.

Een waarde plakken op uw kostbare voorwerpen en een expertise laten uitvoeren

Om uw waardevolle goederen en kostbare voorwerpen te evalueren kunt u een Excel-bestand gebruiken.  Op die manier kunt u uw lijst in de loop der jaren gemakkelijk bijwerken. Er bestaan ook speciale softwareprogramma’s of web-based oplossingen om uw bezittingen gemakkelijk te beheren.

Vervolgens moet u deze inventaris documenteren aan de hand van foto’s, facturen, certificaten van echtheid, enz.

Een gedetailleerde lijst samenstellen, kan overkomen als een saai werk. U moet foto’s nemen, legendes toevoegen, aan de lijst bewijzen van aankoop of herkomst toevoegen. Maar ze brengt wel redding bij moeilijkheden.

Zodra uw inventaris af is, moet u de waarde ervan bepalen. Er bestaan online rekenmodules om een waarde te plakken op kostbare voorwerpen en waardevolle goederen. Er gaat echter niets boven een expert die de waarde van uw bezittingen als geen andere kan schatten.

Een veilingmeester (we raden u de website van de Koninklijke Kamer van Veilingzalen aan om een veilingmeester bij u in de buurt te vinden) kan een schatting geven van de waarde van een schilderij, een meubel of een edelsteen. Stuur gerust vooraf uw foto’s en de afmetingen van het voorwerp al eens door.

Een schatting die uitgevoerd is door een expert is in ieder geval veel geloofwaardiger. Een schatter die aan huis komt, kan de echtheid en de waarde van de inventaris van waardevolle meubelen en kunstcollecties beter bepalen.

Kies een verzekering die aangepast is aan uw bezittingen

Dankzij de schatting kunt u de tarifering van uw verzekeringspremie bepalen, alsook de uitgekeerde vergoeding in geval van schade. Niemand kan trouwens het bestaan van een voorwerp betwisten, noch de waarde ervan.

Elke verzekeringsmaatschappij biedt contracten aan die voldoen voor de meeste mensen. De verzekering die u kiest, zal vooraf afhangen van de totale waarde van uw goederen en kostbare voorwerpen. Zoals hierboven vermeld, moet u een multirisicoverzekering afsluiten boven een bepaald bedrag. Er zijn firma’s die gespecialiseerd zijn in de bescherming van kunstwerken. U richt zich best tot hen als u bijvoorbeeld een groot verzamelaar bent.

Er zijn twee opties mogelijk: de verzekering op basis van aangegeven waarde of de verzekering op basis van de overeengekomen waarde.

In het eerste geval van de verzekering op basis van aangegeven waarde geeft de verzekerde zelf de waarde van zijn goederen aan. Het contract wordt afgesloten op basis van vertrouwen. Bij schade is het aan de verzekerde om het bewijs te leveren van de waarde van zijn voorwerpen. Bij diefstal of beschadiging kan dat een relatief complexe opgave worden.

In het tweede geval van de verzekering van de overeengekomen waarde zorgt de tussenkomst van een expert voor een schatting die aanvaard is door de verzekeraar. U bepaalt met andere woorden de waarde van uw goederen in overleg met de verzekeraar na een expertise.

Wanneer zich schade voordoet, wordt u vergoed op basis van de waarde die overeengekomen is op het moment van de onderschrijving, behalve als het goed in waarde gedaald is. De waarde van uw goederen kan vervolgens opnieuw geschat worden in functie van de evolutie op de kunstmarkt.

Zult u zich geruster voelen als u een extra verzekering afsluit?