E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

WONING

Terug naar overzicht


Eerste ervaringen met koten ? Nuttige tips & te vermijden valkuilen

Eerste ervaringen met koten ? Nuttige tips & te vermijden valkuilen

Verlaat uw kind de familiale cocon om dichter bij de universiteit te wonen? Welke koten bestaan er? Hoe maakt u de beste keuze ?

Een kot naar de smaak van uw kind

Budgetten en smaken verschillen. Er bestaat hoe dan ook een groot aantal studentenkamers dat aan de wensen en de noden van uw kind zou moeten voldoen :

 • Een individueel kot (20 à 30 m2) bestaat meestal uit één multifunctionele kamer (bed, bureau, keukenhoek). De toiletten worden vaak gedeeld op dezelfde gang.
 • In een gemeenschappelijk kot ligt het accent op delen en samen leven. De keuken is open voor iedereen. Soms leidt dit tot mooie ontmoetingen, soms brengt het beperkingen met zich mee zoals de verdeling van de huishoudelijke taken. Door met meerdere mensen samen te wonen, worden de kosten gereduceerd en maakt uw kind makkelijker vrienden.
 • Een studio biedt een prachtige leefruimte. Het is volledig privé en er is, net als in een appartement, een toilet, een badkamer en een keuken.
 • Uw kind zal er misschien voor kiezen om bij een gastgezin te verblijven. Dit leidt vaak tot een sterke band tussen de eigenaar en uw kind, maar er valt over het algemeen minder te beleven. De voorwaarden voor bezoeken zijn met de eigenaar overeen te komen.

Of we nu spreken over een gemeenschappelijk of een individueel verblijf, het budget blijft hoog. Afhankelijk van de plaats en de voorzieningen varieert de maandelijkse huur van €200 tot meer dan €500. Het aanbod aan koten vindt u vooral in de grote universitaire steden.

De intergenerationele woning is een sympathiek alternatief dat de jongeren zeer genegen is. Hier leven jongeren en senioren onder hetzelfde dak, wat de ouders gerust stelt. Zeker wanneer de jongeren voor het eerst hun vleugels uitslaan.

De juiste accommodatie vinden…of de juiste kamergenoot 

Verschillende portalen helpen u in uw zoektocht naar een gemeenschappelijk kot en/of de ideale kamergenoot. Deze websites lijsten goede adresjes op en ze leveren advies. U kunt zich ook richten naar makelaars of naar de woondienst van de universiteit waar uw kind studeert.

Het is leuk om te zien dat sommige portalen meer op ontmoetingssites lijken. Op deze websites wordt eerst het profiel van de persoon naar voren geplaatst en dan pas de accommodatie. We lijsten hier wat stof tot nadenken op alvorens een beslissing te nemen over de accommodatie:

 • Heeft mijn kamergenoot of buur dezelfde levensstijl als ik ?
 • Is het doenbaar om met meerdere personen te studeren ?
 • Hoe verzekert u zich van een leuke kamergenoot ?
 • Wie zal de huurder zijn ?

Praktisch juridisch advies

 • Regel nummer 1 : betaal nooit alvorens u het kot van uw kind heeft bezocht. Vergewis u ervan dat afspraken werden nageleefd (veiligheid en netheid accommodatie,…)
 • Algemeen advies : wees op uw hoede voor online oplichters. Hoe haal je ze er uit ? Hun aanbod is te mooi om waar te zijn, u kunt de accommodatie niet bekijken en u moet op voorhand betalen om de sleutel te bemachtigen.
 • Huren van een eigenaar is mogelijk, maar als uw kind verandert van studiekeuze en school, moet u een andere huurder zoeken.
 • Lees aandachtig de plaatsbeschrijving en de huurovereenkomst. Aandachtspunt : de duurtijd, de huurgarantie en de voorwaarden…Als uw kind de studiekamer deelt met andere studenten, kunt u best de huurovereenkomst laten ondertekenen door elke kamergenoot. In het andere geval sluit u best een overeenkomst af met de kamergenoten over de verplichtingen en engagementen van iedereen.
 • Neem een huurverzekering die de burgerlijke aansprakelijkheid van het kind dekt.

En dan is het tijd om de navelstreng figuurlijk door te knippen !