E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

WONING

Terug naar overzicht


Moet je in tijden van crisis eerder kopen of huren ?

Moet je in tijden van crisis eerder kopen of huren ?

Belgen worden geboren met een baksteen in de maag. Maar de huidige socio-economische context is instabiel. Zetten eigenaars zichzelf dan niet het mes op de keel met een zware afbetaling ? Zou huren dan geen oplossing zijn op middellange termijn ?

Huurders hebben meer vrijheid op korte en middellange termijn

Als huurder heeft u meerdere voordelen ten opzichte van eigenaars. Ten eerste bent u relatief vrij om te vertrekken wanneer u dat wenst. Bijvoorbeeld wanneer u van werk verandert of als uw familiale situatie wijzigt. Een tweede voordeel is dat de bijbehorende administratie eenvoudiger is geworden : een huurcontract, een huurgarantie, een plaatsbeschrijving en u bent gesteld.

Er zijn ook financiële voordelen verbonden aan huren. Zo bent u niet verantwoordelijk voor structurele werken en het ‘grote onderhoud’ gerelateerd aan de instandhouding van de woning. U moet alleen de huurprijs en verbruikskosten als water, gas en elektriciteit betalen. Dat maakt het voor u veel eenvoudiger om uw jaarlijks budget te voorspellen.

Anderzijds mag u niet vergeten dat uw huursommen in de portefeuille van de eigenaar verdwijnen en dat de prijzen jaarlijks kunnen stijgen volgens de index.

Eigenaars hebben een grotere zekerheid op lange termijn

Als u eigenaar bent, heeft u een grotere zekerheid : U bezit uw eigen huis, wat u de mogelijkheid biedt om er eigen projecten in uit te voeren. Al dan niet met een langetermijnplan in gedachten.

Een eigen woning biedt ook financiële garanties : de waarde van vastgoed stijgt waardoor uw investering op termijn een meerwaarde oplevert. Dit wordt bevestigd door een Trends studie van mei 2013, die alleen maar groene cijfers toont voor de immobiliënmarkt. Bovendien kunnen sommigen onder u genieten van premies en andere hulpmaatregelen voor renovatie of isolatie van een woning of andere herstellingen die u moet uitvoeren. U vindt meer inlichtingen op www.vlaanderen.be, thema ‘bouwen, wonen & energie’.

Als eigenaar hebt u ook de vrijheid om uw woning aan te kleden zoals u dat zelf wenst. Weet wel dat u niet zomaar het uiterlijk (bijbouw, dakramen, voorgevel) van uw woning kunt veranderen zonder de goedkeuring van de dienst Stedenbouw van uw gemeente of stad.

Als u eigenaar bent van een woning, moet u natuurlijk zelf de kosten betalen die inherent zijn aan de woning waarvan u eigenaar bent (vastgoedkosten, onroerende voorheffing,…) Het geeft echter voldoening om uw woning te zien evolueren naar een thuis waar u zich 100% op uw gemak voelt.

Een goede raad : zorg er voor dat u het budget niet te krap rekent. Voorzie een marge voor uw onroerende uitgaven.

Een huis kopen is dus meer rendabel op middel- of lange termijn.

Huren of kopen ? Het hangt er van af…

Als uw professionele en persoonlijke (status, familie) toekomst nog niet zo stabiel is, kan u langetermijnengagementen beter vermijden. Kies in dat geval eerder voor de souplesse en de vrijheid van een huurwoning. Het is wijzer om te huren dan om schulden aan te gaan zonder te weten wat morgen brengt.

Als u er echter van overtuigd bent dat er maar weinig risico’s uw pad op middellange termijn zullen kruisen, dan loont het de moeite om uw eigen huis te financieren in plaats van dat van de eigenaar. Het risico dat daarmee verbonden is, staat natuurlijk evenredig met de prijs die u wenst te betalen voor een woning en hangt af van de regio waarin uw woning gelegen is, van het type vastgoed, van de economische conjunctuur en van de markt.

Wat u verkiest: uiteindelijk is het nergens zo goed als thuis!