E-magazine Via

E-magazine Via

Speciaal voor Tesla-bestuurders zoals u hebben we InsureMyTesla ontwikkeld, een unieke verzekering op maat van de specifieke behoeften van Tesla's en hun eigenaars. We sturen u nu door.

WONING

Terug naar overzicht


Renovaties gepland in huis? Laat tijdig uw verzekeringen aanpassen!

Renovaties gepland in huis? Laat tijdig uw verzekeringen aanpassen!

Elk jaar renoveren duizenden Belgen hun woning. Denk eraan om uw verzekeringen tijdig te laten aanpassen.

Het is algemeen geweten dat de Belg een baksteen in zijn maag heeft. Hij houdt van bouwen en verbouwen. Na een renovatie gebeurt het wel eens dat mensen vergeten om hun diefstal- en brandverzekering aan te passen. Dat kan bij schade leiden tot onaangename verrassingen, want het goed is onderverzekerd op dat moment.

Uw verzekeraar op de hoogte brengen van de uitgevoerde werken

Bent u van plan uw huis te renoveren? Breng dan uw verzekeraar op de hoogte en beschrijf de aard van de geplande werken: vergroting volume, wijziging in de samenstelling van de kamers, plaatsing van een nieuwe keuken of badkamer of de bouw van een extra ruimte.

Waarom? Heel eenvoudig: u voert werken uit aan uw huis, u maakt het mooier - dat is althans toch de bedoeling - en u doet het huis op die manier in waarde toenemen.

Maar hoe berekenen verzekeraars de waarde van een goed? Ze baseren zich op de “nieuwwaarde” van uw woning bepaald aan de hand een evaluatierooster.

Deze evaluatie houdt rekening met het aantal ruimtes, hun oppervlakte, de afwerkingsgraad, het aantal gevels, het bouwjaar.

Na afloop van de werken, is uw woning in waarde toegenomen. En als u dit niet laat weten aan uw verzekeraar, loopt u het risico “onderverzekerd” te zijn.

“Zorg ervoor dat u niet onderverzekerd bent”

We geven een praktisch voorbeeld. U bouwt een extra stuk aan uw huis omdat u meer ruimte nodig heeft. De renovatiekosten bedragen 40.000 euro en uw huis heeft een grotere oppervlakte.

Op basis van het evaluatierooster van verzekeraars werd de “nieuwwaarde” van uw huis oorspronkelijk geschat op 160.000 euro. Maar u hebt het net een meerwaarde gegeven van 40.000 euro. Het huis is nu 200.000 euro waard.

Welke risico’s loopt u als u uw verzekeraar niets vertelt over uw verbouwingswerken?

Als u uw verzekeraar niets vertelt over uw werken, is de uit te betalen nieuwwaarde van het huis voor de verzekeraar 160.000 euro en niet 200.000 euro.

Uw huis is nog slechts verzekerd voor 80% van zijn waarde en u bent “onderverzekerd”. Het oorspronkelijke evaluatierooster stemt niet meer overeen met de waarde van uw huis.

Daarom is het noodzakelijk om uw verzekeraar op de hoogte te brengen van alle werken die u aan uw huis hebt uitgevoerd. Zeker wanneer ze een toename van oppervlakte of bewoonbare oppervlakte inhouden en bij structuur- of dakwerken. Deze aanpassingswerken doen immers de waarde van uw goed stijgen.

Uw verzekeraar zal vervolgens de brandverzekering van uw huis aanpassen en bij een ongeval zal de schade voor 100% van de waarde vergoed worden.

De beste garantie? Regelmatig uw verzekeringen aanpassen!

Heel wat factoren beïnvloeden uw verzekeringspremie: stoppen met roken, de bouw van een veranda, de renovatie van het dak, de make-over van de badkamer, de plaatsing van een Velux…

Daarom is een jaarlijkse aanpassing van uw woonverzekering de beste garantie om op uw beide oren te slapen. Een goed plan op drie vlakken:

  • u geniet van een bescherming aangepast aan uw situatie en uw reële noden
  • u vermijdt onaangename verrassingen bij een ongeval of klachten
  • u betaalt een eerlijke en juiste premie.

Besteed hier aandacht aan. Een telefoontje naar uw verzekeraar bij een renovatie neemt niet veel tijd in beslag en bespaart u veel kopzorgen achteraf.